مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گلستان گفت: برای مرمت، احیا و حفاظت از دیوار تاریخی گرگان در چهار منطقه به نامهای «گوربور»، «یاساقلق»، «قره دیب» و «ساریسو» در شهرستان کلاله ۳۰ میلیارد ریال اعتبار اولیه در نظر گرفته شده است.
به گزارش مردم گلستان به نقل از ایرنا، محمدجواد ساوری روز جمعه در حاشیه بازدید از دیوار تاریخی گرگان در محدوده شهرستان کلاله به خبرنگاران اظهارداشت: امیدواریم در کار اعتبار فعلی، منابع ملی و استانی برای اجرای این پروژه اختصاص یابد تا کاری درست در کوتاهترین زمان ممکن برای حفاظت و مرمت از این اثر تاریخی انجام شود.
وی با اشاره به قرارگیری این دیوار تاریخی در محدوده محیط زیست و منابع طبیعی، گفت: با مدیران کل این ادارات مذاکرات اولیه انجام شده و قرار است همکاری لازم را برای احیا، مرمت و حفاظت از این اثر تاریخی داشته باشند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان افزود: امروز در مکانی حضور داریم که با بیش از هزار و ۵۰۰ سال قدمت جزو آغازین نقطه شکلگیری جرجان قدیم و گلستان فعلی است و سومین دیوار تاریخی دنیا شناخته میشود.
ساوری ادامه داد: با توجه به مداخلات بشری در دیوار تاریخی چین و آلمان، دیوار تاریخی گرگان تنها اثر مشابهای محسوب میشود که بکر باقی مانده است و در سال ۱۳۷۸ به ثبت ملی رسید و تا سال ۱۳۸۴ یک سری مرمتهایی از باب حفاظت و صیانت از دیوار در استان گلستان انجام شد.
وی اظهارداشت: از سال ۱۳۸۴ به بعد متاسفانه مرمت و حفاظت از دیوار تاریخی گرگان که میتواند بنبست توسعه گردشگری استان باشد، مغفول ماند و با یک سری ترک فعلهای حدود ۲۰ ساله از سوی برخی از همکاران و مدیران مربوطه در گلستان مواجه شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان گفت: در حوزه میراث فرهنگی آسیبشناسی کردیم و اصلیترین کلیدواژه مشترک وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، استاندار و نماینده ولی فقیه در استان در این باب توجه به دیوار تاریخی گرگان بود لذا همکاران را گسیل کردیم و در هفته دفاع مقدس با توسل به شهدا، کار مرمت این اثر تاریخی شروع شد.
ساوری افزود: از لحاظ اعتباری در سطح ملی و استانی در مضیقه قرار داریم اما دلیل نمیشود تا ترک فعل گذشتگان را در این بحث تکرار کنیم لذا مرمت را شروع میکنیم و امیدواریم مسوولان در سطح ملی و استانی بتوانند در ادامه کار یاریگر ما باشند.
وی بیان کرد: معاون میراث فرهنگی این اداره کل به همراه مجموعه باستانشناسی از بخش بخش این دیوار از غربیترین تا شرقیترین آن بازدید و مکان فعلی در منتهی الیه شهرستان کلاله را به عنوان بهترین معماری با قابلیت حفظ و احیا انتخاب کردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان افزود: تلاش میکنیم با مشوقهایی که در نظر گرفتیم از جمله صدور مجوز بینام در اطراف این حوزه میراثی، توسعه زیرساختهای گردشگری را با جذب سرمایهگذار از داخل و خارج از استان داشته باشیم.
ساوری افزود: این بنای تاریخی به مرور زمان به دلیل نبود سرمایهگذاری درست برای احیا، مرمت و حفاظت مورد دستبرد قرار گرفت و آجرهایش جابجا شد، بر همین اساس لازم است با فراهم کردن زمینه حضور گردشگران این اثر تاریخی را در سطح بینالمللی بیش از بیش معرفی کنیم.
وی گفت: همان قدر که تخت جمشید اصالت و تاریخ این مملکت شناخته میشود، دیوار تاریخی گرگان هم از آن درجه اهمیت برخوردار است.
به گزارش مردم گلستان، دیوار دفاعی، دیوار بزرگ گرگان یا دیوار سرخ که در برخی متون قدیمی با عنوان «مار سرخ» مطرح شده یکی از سه دیوار تاریخی جهان است.
این دیوار با طول حدود ۲۰۰ کیلومتر و عرض بین ۲ متر تا ۱۰ متر، با نامهای سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز، دیوار دفاعی، قزل ییلان، قزل آلانگ و آلان (به زبان ترکمنی) هم در منابع جغرافیای تاریخی و سفرنامهها نگارش شده است.
امروزه بقایای دیوار تاریخی از کرانههای شرقی دریای خزر تا ارتفاعات و دره های البرز شرقی در دامنه بیلی کوه (پارک ملی گلستان نزدیک روستای «زاو» در شمال شرقی شهرستان کلاله) قابل مشاهده است.
به گزارش مردم گلستان به نقل از ایرنا، قرار گرفتن کلاله در جوار پارک ملی گلستان و وجود دیوار تاریخی گرگان، پارک جنگلی «آقسو» و مراتع و جنگلهای همجوار با مجموعه تفریحی «چشمه زاو»، زیارتگاه «خالد نبی» و قبرستان باستانی (مشترک با شهرستان مراوهتپه)، دره پنج شیر، کارگاه کاوشگری قره دیب، آتشکده یاساقلیق و تپههای باستانی، تالاب «سولوک لی» و ارتفاعات «بیلیکوه»، جنگلهای طبیعی خدر اولیا، مرقد امامزاده عبدالله، سدهای بوستان و چمران، پارک لاله و مجموعههای پرورش اسب روستای صوفیان از جمله ظرفیتهای گردشگری طبیعی و تاریخی این شهرستان ۱۳۰ هزار نفری است.