اجتماعیاخبار

توسعه “شهرک‌های صنعتی” راهبرد جدید توسعه استان گلستان است

با وجود اینکه بیش از ۲۰ سال از انتزاع استان گلستان از استان مازندران می‌گذرد اما در بسیاری از شاخص‌ها از جمله در حوزه صنعت همچنان جزو چند استان آخر کشور است.

به گزارش مردم گلستان به نقل از خبرگزاری تسنیم، استان گلستان تا یکی دو دهه قبل به بهانه کشاورزی بودن و داشتن کمربندی باریک از جنگل‌های هیرکانی از داشتن صنعت محروم بود. آنچه هم که به نام صنعت در این استان شکل گرفته بود واحدهای کوچک برای فرآوری برخی محصولات کشاورزی بود.

درست آن زمانی که استان‌های دیگر از جمله استان‌های همجوار گلستان از دلارهای ۷ تومانی برای توسعه زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری در حوزه صنعت برخوردار می‌شدند، گلستانی‌ها با سد بزرگی برای استقرار صنعت روبه‌رو بودند. با شروع فعالیت دولت نهم هر چند ممنوعیت صنعتی استان گلستان لغو شد اما این دستورالعمل‌ها بیشتر روی کاغذ بروز و ظهور داشت و در عمل اتفاق چندانی در بخش صنعت استان گلستان نیفتاد.

با مشکلات اقتصادی که به ویژه در یک دهه اخیر گریبان‌گیر کشور شده موضوع سرمایه‌گذاری نیز تحت تاثیر قرار گرفته و با افزایش هزینه‌ها دیگر رغبت چندانی برای سرمایه‌گذاران باقی نمانده و البته دولت هم منابع کافی برای تامین زیرساخت‌های لازم و همچنین استقرار صنایع بزرگ در استان‌های محرومی مانند گلستان را ندارد.

در دو دهه اخیر ۲۳ شهرک و ناحیه صنعتی در استان گلستان ایجاد شده اما تعداد واحدهایی که برای آنها جواز تاسیس و پروانه بهره‌برداری صادر شده حدود یک هزار واحد است، این در حالی است که در استان مازندران بیش از ۷ تا ۸ هزار واحد تولیدی و صنعتی وجود دارد.

با در نظر گرفتن اینکه صنعت می‌تواند موتور محرکه اقتصاد باشد، اوضاع در استان گلستان چندان مطلوب نیست. در بسیاری از شاخص‌های اقتصادی این استان در نیمه پایینی فهرست استان‌ها قرار دارد و اخیرا هم اعلام شده که در شاخص فقر این استان جزو سه استان فقیر کشور است.

یکی از دغدغه‌ها در حوزه صنعت، کمبود زمین برای ایجاد شهرک‌ها و نواحی صنعتی است و برای همین توسعه شهرک‌های کنونی به عنوان یک اولویت و راهبرد جدی در استان مطرح است.

رضا شهمرادی مدیرعامل شهرک‌های صنعتی استان گلستان در گفت‌وگویی اظهار داشت: سیاست سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران، واگذاری زمین به کسانی است که قصد سرمایه‌گذاری و تولید را دارند. برای همین به ویژه از ابتدای امسال به همه کسانی که از قبل زمین در شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان به آنها واگذار شده اما کار تولیدی انجام نداده‌اند اخطار دادیم.

وی افزود: در همین زمینه از ابتدای امسال ۲۴ پرونده در کمیته داوری مطرح و حکم خلع ید ۱۲ هکتار از اراضی صنعتی استان گرفته شد که این مساحت تا پایان سال به ۱۵ تا ۱۶ هکتار نیز افزایش خواهد یافت. اراضی خلع ید شده طبق سیاست سازمان صنایع کوچک در اختیار سرمایه گذاران جدید قرار خواهد گرفت.

مدیرعامل شهرک‌های صنعتی استان با بیان اینکه اراضی داخل شهرک‌ها و نواحی صنعتی قابل خرید و فروش نیست گفت: این اراضی صرفا برای سرمایه‌گذاری و انجام کار تولیدی است و باید به سرمایه‌گذارانی که دارای اهلیت هستند واگذار شود.

وی با بیان ۲ هزار و ۱۰۵ هکتار زمین صنعتی در استان گلستان وجود دارد ادامه داد: از این مساحت یک هزار هکتار آن در شهرک هزار هکتاری اترک واقع شده است. ضمن اینکه کل اراضی صنعتی که وارد فاز عملیاتی شده فقط ۸۵۰ هکتار است.

شهمرادی درباره کمبود اراضی شهرک‌های صنعتی در استان بیان داشت: تخصیص زمین در استان به دلایل زیست محیطی و کشاورزی بودن، نسبت به استان‌های دیگر سخت‌تر است و برای همین سرانه زمین صنعتی در گلستان نسبت به دیگر استان‌ها کمتر است.

وی با بیان اینکه در برخی زمینه‌ها نیاز به ایجاد شهرک‌های صنعتی تخصصی هستیم گفت: اگر در برخی صنایع به سمت ایجاد شهر‌ک‌ها و نواحی صنعتی تخصصی برویم، سود بیشتری برای استان خواهد داشت. در چند ماه گذشته ناحیه صنعتی مبلمان در عطاآباد آق‌قلا را پیگیری و بخشی از منابع آن را تامین کردیم و برای تامین زمین در حال مذاکره هستیم.

شهمرادی افزود: در برخی صنایع دیگر مانند پوشاک و حتی در زمینه شیلات با توجه به مجاورت با دریای خزر و پرورش ماهی و میگو در این منطقه، می‌توانیم شهرک‌ یا ناحیه صنعتی تخصصی داشته باشیم.

وی در ادامه با بیان اینکه اراضی صنعتی استان رو به اتمام است بیان داشت: برای اینکه برای سرمایه‌گذاری در شهرک‌ها دچار مشکل نشویم به سمت توسعه برخی شهرک‌ها رفتیم. توسعه ۶۵ هکتار شهرک صنعتی گنبد، توسعه ۳۰ هکتاری شهرک صتعتی گمیشان و ۱۵ هکتار برای ناحیه صنعتی مبلمان از اقدامات اولویت‌دار ما است که در برخی موارد از جمله در گنبد، پیمانکار در حال خیابان کشی است و با اتمام این عملیات، اقدامات برای واگذاری این اراضی آغاز می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا