مطابق قانون کار آیا به کارگرانی که بدون دلیل موجه اخراج میشوند خسارت اخراج پرداخت شود؟/ تغییر شرایط کاری کارگران در چه صورتی امکان پذیر است؟/آیا کارفرما میتواند با توافق کارگر مبلغی را بهصورت یکجا به عنوان مجموع مزد و مزایای وی تعیین نماید؟
حسین روانبخش در راستای آگاهی بخشی به جامعه بزرگ کارگری مینودشت در پاسخ به سوالات خبرنگار ما گفت:
در قانون کار در زمینه پرداخت خسارت اخراج پیش بینی خاصی بهعمل نیامده است. تنها در مواردی که مراجع حل اختلاف اخراج کارگر را موجه تشخیص دهند به ازای هر سال ۳۰ روز حقوق تحت عنوان مزایای سنوات خدمت (حق سنوات) تعیین مینمایند و در صورتی که اخراج کارگر را غیر موجه تشخیص دهند حکم بازگشت به کار همراه با پرداخت حق السعی از تاریخ اخراج تا تاریخ بازگشت به کار صادر میگردد.
وی در پاسخ به تغییر شرایط کاری کارگران در چه صورتی امکان پذیر است، گفت: اگر کارفرما بخواهد تغییر عمدهای در شرایط کار کارگران انجام دهد مانند:
۱- محل کار کارگر را تغییر دهد.
۲-سمت کارگر را عوض نماید.
۳- شیفت کاری کارگر را جابجا نماید.
در این صورت باید اقدامات زیر را انجام دهد:
۱- ابتدا موافقت کتبی کارگر را اخذ نماید.
۲- در صورت عدم موافقت کارگر، به اداره کار محل مراجعه نموده و موافقت کتبی اداره کار محل را بگیرد و بعد نسبت به تغییر شرایط کار اقدام نماید.
وی در پاسخ به اینکه آیا کارفرما میتواند با توافق کارگر مبلغی را بهصورت یکجا بهعنوان مجموع مزد و مزایای وی تعیین نماید، گفت: علیرغم اینکه در قانون کار الزامی در خصوص تفکیک مزد و مزایای کارگران مشمول این قانون پیش بینی نشده است ولی به لحاظ روشن بودن مزد و مزایای جنبی و برای امکان محاسبه مزایائی که مبنای محاسبه آنها مزد ثابت کارگر تعیین شده و نیز نظارت بر اجرای دقیق مقررات قانونی، لازم است مزد و مزایای متعلقه به هر کارگر دقیقاً تفکیک و در قرارداد کار مربوط مشخص گردد.