کاروانسرای قزلق شهرستان گرگان بازمانده از دوران اسلامی
به گزارش مردم گلستان، کاروانسرای قزلق بازمانده از دوران اسلامی در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان گرگان، در میان جنگلهای انبوه و دامنههای سرسبز مسیر جاده گرگان به روستای چهار باغ و شاهکوه در حد فاصله گچیان و سفالی در کتل قزلق قرار دارد.
راه ارتباطی فعلی پر پیچ و خم گرگان و شاهکوه سفلی و شاهکوه علیا از گردنه قزلق و ضلع جنوبی و غربی این کاروانسرای عبور می کند.
این کاروانسرا همانند سایر کاروانسراها با مصالحی چون سنگ و ملات گچ، آهک و ساروج در مسیر جادهی قدیم استر آباد به شاهرود با سرپوشیده با پلان مستطیل شکل احداث شده بود. ورودی بنا در جهت شمالی واقع شده است که دارای طاق هلالی است و احتمالا در چوبی داشته است و به طرف داخل دارای دو پلکان سنگی است.
براسا مستندات تاریخی بنظر می رسد منطقه قزلق با اتاقها و دالانهای متعددی و ۱۲ حجره در فضای به دلیل واقع شدن در مسیر عبور و مرور کاروانهای تجارتی و سیاحتی و ایجاد ارتباط بین دشت گرگان با جاده های اصلی فلات مرکزی و جاده خراسان بزرگ دارای اهمیت و از رونق و شکوفایی بخصوصی برخوردار بوده است اما بعدها بدلایلی از جمله تغییر مسیر راههای کاروانی از عظمت و شکوه آن کاسته شده است.
کاروانسرای قزلق به سبب کارایی و نوع پلان و سبک ساخت آن، جزو کاروانسراهای بین راهی کوهستانی سرپوشیده مانند کاروانسرای « شبلی» در گردنه شبلی آذربایجان، کاروانسرای «امامزاده هاشم» در گردنه امامزاده هاشم جاده هراز و کاروانسرای «گدوک» در جاده فیروزکوه است که در حکومت صفویان ساخته شده اند محسوب می شود.
کاروانسرای قزلق در سال ۱۳۷۹ به شماره ۲۹۰۳ در آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.